Over Biobuur

Wie is biobuur?

Ik ben Kris Hofmans en Biobuur is mijn éénmanszaak die ik in de lente van 2013 opstartte.

Na mijn studies geografie, ruim 10 jaar bureauwerk en veel wikken en wegen besloot ik in 2010 deels loopbaanonderbreking te nemen en het leertraject ‘Biologische – en biodynamische landbouw’ van Landwijzer te volgen. Gedurende deze boeiende 2-jarige opleiding (her)ontdekte ik het genot van het zwoegen in de buitenlucht, het belang van de voor mij logisch aanvoelende keuze voor biologische landbouw en de trots over de eigen geteelde groenten. Tijdens de opleiding liep ik een jaar stage op het biologische tuinbouwbedrijf Akelei te Schriek. Na de opleiding werkte ik 5 jaar mee op het veld.

In de schoot van dit bedrijf is Biobuur als zelfstandige activiteit opgestart.

Ik oogstte de groenten op het veld en nam ze in pakketten mee naar de stad. De wekelijks vaste bestelling van de abonnementen verzekerde de boeren van een vaste afzetmarkt. De abonnees konden elke week rekenen op een portie verse groenten van Akelei en andere lokale bioboeren.

In 2018 ging Biobuur een samenwerking aan met Veerle en Sander. Zij startten dat jaar met Ferm, een tuinbouwbedrijf in Hombeek, op weg naar bio. Ze telen volgens de biologische principes maar het duurt 2 jaar vooraleer ze het bio-label krijgen. Ze zijn nu in omschakeling naar bio.
Ferm is samen met Akelei ‘hofleverancier’ voor de groenten in de biobuur-pakketten.

In april 2019 neemt Biobuur een nieuwe stap met de start van een webshop. Deze webshop is in de eerste plaats bedoeld om de administratie van de groente- en fruitpakketten te vereenvoudigen.
Je kan direct gaan kijken in de webwinkel, maar best lees je eerst hoe het werkt.

Verse groet,

Kris.

Biologisch

Biobuur wordt gecontroleerd door TUV NORD Integra. Alle producten in de pakketten zijn van biologisch gecontroleerde oorsprong of van bedrijven die in omschakeling zijn naar bio en onder controle staan van een erkend controle-organisme.

Biobuur neemt groenten en fruit af van volgende lokale biologische bedrijven:

  • Akelei te Schriek
  • Ferm te Hombeek
  • Bioboer Busschots te Koningshooikt
  • De Kijfelaar te Noorderwijk
  • De gebroeders Coeck te Ramsel
  • Biogarant te Londerzeel

Bij onvoldoende lokaal aanbod worden ook producten afgenomen van de lokale biologische groothandel: Biofresh (OLV-Waver). Het fruit uit het zuiden wordt soms ook via The Food Hub afgenomen.

Ecologisch

Biobuur wil zo ecologisch mogelijk zijn. In de eerste plaats door te kiezen voor seizoensgebonden producten van biologische landbouw.

Bij het samenstellen van de pakketten wordt vooral voor lokale producenten gekozen, bij producten van de biologische groothandel spelen de transportkilometers een belangrijke rol in de keuze.

Het verpakkingsmateriaal wordt beperkt en zo mogelijk hergebruikt. De abonnees nemen zelf een tas, doos, … mee om de groenten en het fruit over te laden uit de blauwe kisten. Deze kisten blijven op het afhaalpunt en worden opnieuw gebruikt voor de volgende bestelling. De papieren zakken en de netzakken worden, indien proper en netjes, terugbezorgd en herbruikt.