Zoals overal hebben de Corona-maatregelen ook een impact op de Biobuur-regeling.

Het aantal afhaalpunten wordt beperkt tot 2 zaken in het centrum die in deze Corona-tijden open mogen: voedingswinkel (Kabas) en eetzaak met afhaalservice (Kato Gâteaux). Hier kunnen de pakketten maar tweewekelijks (op de oneven weeknummers) afgehaald worden.

In de wijk Tervuursesteenweg en de wijk Mechelen-Zuid wordt wekelijks aan huis geleverd.

Afhaalpunt Kabas blijft gewoon open en de abonnementsformule blijft hier doorlopen. Omwille van de beperkte plaats die ter beschikking is en om te voorkomen dat dezelfde bak door meerdere personen vastgepakt moet worden, wordt het aantal producten hier wel beperkt tot enkel de groentepakketten en het fruitpakket. Verder moet de aftekenlijst niet afgetekend worden en verdwijnt de ruilbox. De abonnementen blijven hier gewoon doorlopen.  

De andere afhaalpunten worden voorlopig geschrapt. De bestaande biobuur-klanten kunnen genieten van een thuislevering als ze in de leverzone wonen of zijn aangewezen op het nieuwe afhaalpunt bij Kato Gâteaux op de Korenmarkt. 

Voor het afhaalpunt Kato Gâteaux en de thuisleveringen is het nodig om apart bij te bestellen via de webshop en het betreffende lever- of afhaalmoment.

De samenwerking met Kato Gâteaux betekent ook dat er 2 producten in de webshop zijn toegevoegd. Door deze producten te kopen steun je Kato, een jonge onderneemster, die nog maar enkele maanden geleden van start ging met haar koffiebar op de Korenmarkt. Daarnaast kan je ook op zaterdag bij haar terecht voor het afhalen van taarten.

Afhaalpunt Kato Gâteaux zal open zijn op donderdag van 12u tot 15u. Via de webshop kan je voor dit afhaalpunt jouw gewenste pakket bestellen. Klanten zullen vooraf een richtuur krijgen. Als iedereen zich hier aan houdt zal er nooit een rij ontstaan. 

Leveringen aan huis 

  • in de wijk Tervuursesteenweg op woensdag van 15u tot 18u.
  • in de wijk Mechelen-Zuid op woensdag van 12u tot 18u 
  1. Om ieders veiligheid te garanderen, vragen we je op voorhand één of meerdere bakken of dozen buiten te zetten. Wij laden de groenten, het fruit en eventuele extra’s hier in en zwaaien eens of geven een bel als dat gebeurd is.
  2. We doen deze leveringen gratis, maar wie graag een gift doet voor deze extra service kan dat via de webshop. De gift gaat integraal naar de voedselpakketten die de foodsavers maken of een ander sociaal doel als er geen nood meer is. 

Corona-regeling

Dag Bioburen,

Ik licht graag even de Corona-regeling toe voor de pakketten die deze week uitzonderlijk verspreid over woensdag én donderdag, afhankelijk van je afhaalpunt, worden verdeeld.

Enkel voor afhaalpunt Kabas moet je nog uit jouw kot komen. Voor de andere afhaalpunten komt biobuur noodgedwongen naar je toe. Ik kreeg immers geen toestemming om (op een veilige manier) andere afhaalpunten in te richten. Dat betekent dat er thuisleveringen georganiseerd worden voor alle andere afhaalpunten. 

Hieronder vind je enkele algemene opmerkingen, vervolgens, per afhaalpunt, de praktische afspraken. Er zijn ook enkele personen, die vaak iets verder van het afhaalpunt wonen, met een andere regeling. Zij worden persoonlijk verwittigd.

Enkele algemene opmerkingen

  • We houden het maximaal veilig en dragen veel zorg voor dehygiënebij het maken van de pakketten. We zorgen ervoor dat er geen of minimaal contact is als je het pakket komt ophalen of als we het leveren aan huis en verwachten dit ook van jullie. Respecteer de 1,5 meter-afstandsregel aub.
  • De inhoud van de pakkettenis meer dan anders maar onder voorbehoud. De groenten van de lokale boeren zullen voorradig zijn maar producten die aangekocht worden op de vroegmarkt, zijn in deze tijden niet gegarandeerd. Ik mag niet meer zelf de producten gaan kiezen en keuren op de vroegmarkt. Ik moet mijn bestelling doorgeven die dan onder voorbehoud van beschikbaarheid wordt klaargezet.
  • Het Coronavirus is in principe niet of nauwelijks leefbaar op voedsel. Goed afspoelenwordt wel aanbevolen. 
  • De thuisleveringen zijn gratis en worden met plezier gedaan. Wil je voor deze ongevraagde extra dienst toch iets geven, dan kan je op de webshop een Giftvan 2,5 of 5 euro kopen voor de voedselpakketten van Mechelen. Het geschonken bedrag gaat integraal naar de aankoop van lokale groenten die bezorgd worden aan het depot van de Foodsavers (of een andere sociale organisatie indien de nood al weggewerkt is) en zo terecht komen bij Mechelaars die het in deze tijd minstens even hard nodig hebben. Door het hamsteren krijgt de voedselbank immers geen overschotten meer van de supermarkt. Meerder giften kopen mag natuurlijk ook!
  • Bijbestellingen via de webshop (onder EXTRA) van brood, vatjessap, maar ook Tulpen van Ferm blijven mogelijk tot maandag 18u (als er voldoende saldo op je rekening staat). Dit geldt niet voor de bioburen met afhaalpunt Kabas. Zij kunnen  deze producten wel in de winkel terugvinden.

Praktische afspraken per afhaalpunt

Afhaalpunt Battel:

Thuisleveringen op woensdag tussen 16u30 en 17u30. Wij vermijden contact en vragen om een open bak/doos buiten te zetten waarin we jouw bestelling zullen overladen. Zo kunnen we ook snel verder om alle thuisleveringen rond te krijgen. Laat gerust even blijken dat je de witte camionette gehoord hebt, dan hoef ik niet aan te bellen en weet ik dat het pakket niet onbeheerd op straat/tuin achterblijft. Anders geef ik wel een elleboogje tegen raam of deur.

Stuur een mailtje als deze regeling niet zou passen voor jou of als er specifieke aandachtspunten zijn.

Afhaalpunt Zemst-Laar

Thuisleveringen op woensdag tussen 17u30 en 19u00. Wij vermijden contact en vragen om een open bak/doos buiten te zetten waarin we jouw bestelling zullen overladen. Zo kunnen we ook snel verder om alle thuisleveringen rond te krijgen. Laat gerust even blijken dat je de witte camionette gehoord hebt, dan hoef ik niet aan te bellen en weet ik dat het pakket niet onbeheerd op straat/tuin achterblijft. Anders geef ik wel elleboogje tegen raam of deur.

Stuur een mailtje als deze regeling niet zou passen voor jou of als er specifieke aandachtspunten zijn.

Afhaalpunt Voetbalstraat

Thuisleveringen op woensdag tussen 16u30 en 19u00. Wij vermijden contact en vragen om een open bak/doos buiten te zetten waarin we jouw bestelling zullen overladen. Zo kunnen we ook snel verder om alle thuisleveringen rond te krijgen. Laat gerust even blijken als je Mieke hebt opgemerkt, dan hoeft ze niet aan te bellen en weet ze dat het pakket niet onbeheerd op straat/tuin achterblijft. Anders geeft ze wel een elleboogje tegen raam of deur.

Stuur een mailtje als deze regeling niet zou passen voor jou of als er specifieke aandachtspunten zijn.

Afhaalpunt Arenal

Thuisleveringen op donderdag tussen 12u00 en 16u00. Wij vermijden contact en vragen om een open bak/doos buiten te zetten waarin we jouw bestelling zullen overladen. Zo kunnen we ook snel verder om alle thuisleveringen rond te krijgen. Laat gerust even blijken als je Mieke hebt opgemerkt, dan hoeft ze niet aan te bellen en weet ze dat het pakket niet onbeheerd op straat/tuin achterblijft. Anders geeft ze wel een elleboogje tegen raam of deur.

Stuur een mailtje als deze regeling niet zou passen voor jou of als er specifieke aandachtspunten zijn.

Afhaalpunt Oude bib

Thuisleveringen op donderdag tussen 12u00 en 17u00. Wij vermijden contact en vragen om een open bak/doos buiten te zetten waarin we jouw bestelling zullen overladen. Zo kunnen we ook snel verder om alle thuisleveringen rond te krijgen. Laat gerust even blijken dat je mij of de fietsbel gehoord hebt, dan hoef ik niet aan te bellen en weet ik dat het pakket niet onbeheerd op straat/tuin achterblijft. Anders geef ik wel een elleboogje tegen raam of deur.

Stuur een mailtje als deze regeling niet zou passen voor jou of als er specifieke aandachtspunten zijn

Afhaalpunt Kabas

Dit afhaalpunt is gewoon open maar er zijn sowieso de regels van social distancing die gerespecteerd moeten worden. De pakketten zullen er wel al om 10 u staan. Mogelijk staan ze vooraan in de winkel in plaats van achteraan.

Om niet iedereen tegelijk zijn pakket te laten afhalen stel ik volgende spreiding voor. Als iedereen zich daarnaar richt, zullen eventuele wachtrijen beperkt zijn.

Op basis van de eerste letter van de achternaam worden volgende uren meegegeven:

A-E: 10u – 12u30

F-U: 12u30 – 15u

V-Z: 15u – 18u

De bakken worden zo gezet dat je normaal enkel jouw eigen bak moet aanraken. De minipakketten zullen in kleine kistjes zitten (sorry voor de geplooide prei), er zal ook geen ruilbox staan. De zakken met appel en appel-peer zullen op dit afhaalpunt geschrapt worden omdat de plaats beperkt is. Wie dit bestelde, zal het bedrag op zijn saldo terugbetaald krijgen. Je kan voor appelen en peren wel terecht bij Kabas zelf.

Volg de richtlijnen van Kabas: Niet meer dan 8 personen in de winkel. Raak enkel aan wat je nodig hebt. Was/ontsmet je handen voor en na je winkelbezoek.

Pakketten in Corona-tijd

Dag Bioburen,

Het zijn bijzondere tijden. Harde tijden. Wij zijn nog gezond en wel. We hopen voor jullie hetzelfde.

We zijn nog aan het bekijken hoe het concreet kan, maar we gaan de uitdaging aan om de pakketten nu donderdag te laten doorgaan. 

Omdat enkele afhaalpunten (Arenal en oude bib) gesloten zijn en afhaalpunten bij particulieren (Zemst-Laar, Battel, Voetbalstraat) niet toegelaten zijn, zal de biobuurregeling er volgende week anders uitzien. 
De pakketten zullen al op woensdagmiddag gemaakt worden. De verdeling van de pakketten spreiden we over woensdagavond en donderdag. Een deel van jullie zal in zijn kot kunnen blijven omdat we aan huis leveren, mits duidelijk afspraken. Anderen zullen hun kot wel uitmoeten voor de toegelaten zoektocht naar voedsel en zullen mogelijk ook iets verder moeten dan gewoonlijk.

We wachten nog het finaal antwoord af van de officiële instanties om de regeling en de bijzondere afspraken vast te leggen.

Ten laatste morgen komt er meer info. 

Hou jullie goed.

Mieke en Kris.

Winterregeling 2020

Biobuur tijdens de feestdagen en de winterperiode

De feestdagen vallen ongelukkig dit jaar wat maakt dat er geen pakketten zijn op:
– donderdag 26 december 2019
– donderdag 2 januari 2020
Ook de week erop zullen er geen pakken zijn:
– donderdag 9 januari 2020

Vanaf WEEK 3 op donderdag 16 januari 2020 beginnen we weer fris en monter aan een nieuw Biobuur-jaar. Zoals andere jaren zal dat tot einde maart om de 2 weken zijn. Het aanbod van de lokale boeren is dan beperkter en er zijn overwegend bewaargroenten waarmee je tot 2 weken kunt overbruggen. 

De formaten en prijzen van de pakketten blijven ongewijzigd. Nieuw is dat er een vierde groentepakket bijkomt: het Super groentepakket (25 euro). Zo kan iedereen indien gewenst opschalen naar een groter formaat van pakket om zo de 2 weken ipv 1 week te overbruggen.

Winterregeling

Biobuur tijdens de feestdagen en de winterperiode

De feestdagen vallen ongelukkig dit jaar wat maakt dat er geen pakketten zijn op:
– donderdag 26 december 2019
– donderdag 2 januari 2020
Ook de week erop zullen er geen pakken zijn:
– donderdag 9 januari 2020

Vanaf WEEK 3 op donderdag 16 januari 2020 beginnen we weer fris en monter aan een nieuw Biobuur-jaar. Zoals andere jaren zal dat tot einde maart om de 2 weken zijn, op de ONEVEN weeknummers. Het aanbod van de lokale boeren is dan beperkter en er zijn overwegend bewaargroenten waarmee je tot 2 weken kunt overbruggen. 

De formaten en prijzen van de pakketten blijven ongewijzigd. Nieuw is dat er een vierde groentepakket bijkomt: het mega groentepakket (23,50 euro). Zo kan iedereen indien gewenst opschalen naar een groter formaat van pakket om 2 weken ipv 1 week te overbruggen.

De abonnees met pakketten op de EVEN weken mogen nog een mail verwachten. 

Biobuur-winterregeling

De trouwe abonnees kennen de winterregeling van Biobuur ondertussen. Net als de boeren bouwen we graag met Biobuur ook wat rust in tijdens de wintermaanden.

De gewone wekelijkse pakketten lopen nog door tot en met donderdag 22 december 2018.

Op donderdag 29 december 2018, tussen kerst en nieuw, zijn er géén pakketten.

Wie tijdens de kerstvakantie extra groenten wil, kan de week ervoor eventueel een groter formaat aanvragen.

Vanaf januari tot midden maart worden er naar jaarlijkse gewoonte enkel om de 2 weken pakketten voorzien. Deze pakketten bevatten dan overwegend bewaargroenten zodat het perfect mogelijk is om 2 weken te overbruggen, zeker met de tips in de nieuwsbrief.

Tijdens de winterregeling zullen er enkel pakketten geleverd worden in de ONEVEN weken:

Week 1: donderdag 3 januari 2019
Week 3: donderdag 17 januari 2019
Week 5: donderdag 31 januari 2019
Week 7: donderdag 14 februari 2019
Week 9: donderdag 28 februari 2019
Week 11: donderdag 14 maart 2019

Dat betekent dat de abonnees met een tweewekelijks pakket op de EVEN weken ook moeten overschakelen naar de ONEVEN weken. Vanaf 28 maart 2018 stopt de winterregeling.

De groentepakketnamen (mini, klein, groot) blijven behouden maar de inhoud en de waarde wijzigt.

De 3 groentepakketten worden:
– Mini pakket (5-7 goenten) : 12,00 euro
– Klein pakket (7-9 groenten): 22,00 euro
– Groot pakket (9-11 groenten): 32,00 euro:

Ook de fruitpakketten wijzigen:
– Lokaal fruitpakket: 12,00 euro
– Gevarieerd fruitpakket: 17,00 euro

Wie een wekelijks pakket heeft, behoudt zijn pakket. Wie normaal een tweewekelijks klein- of groot groentepakket heeft zal een pakketmaat kleiner krijgen.

In het lokale fruitpakket zal je naast appelen en peren tijdens deze winterregeling ook telkens een verwerkt lokaal product vinden (stroop, sap, puree).

Inschrijven kan op http://www.biobuur.be/?page_id=1635

Vakantieregeling

Biobuur is zelf met verlof van do 26 juli t.e.m. do 9 aug

Er zijn deze zomer geen pakketten op
    – donderdag 26 juli 2018
    – donderdag 2 augustus 2018
    – donderdag 9 augustus 2018

Je kan wel terecht bij het kraam van M’akker op de zaterdagse markt voor je portie lokale, kraakverse groentjes.

Wat te doen met jouw pakketten als je zelf op vakantie gaat:

1. Het pakket laten ophalen door vrienden / familie / collega’s.
Je hoeft hiervoor niets te doen, enkel goeie instructies geven aan je vervangers. Misschien overtuig je hen hiermee ook om biobuur-abonnee te worden.

2. Het groentepakket schenken aan een goed doel.
Laat dit minstens 1 week op voorhand weten per mail. De pakketten worden niet rechtstreeks geschonken, maar de waarde van de pakketten die worden geschonken, wordt opgeteld en omgezet in een mooie hoeveelheid groenten en fruit voor vzw De Keeting, De Lage Drempel of De Refuge.

3. Het abonnement tijdelijk onderbreken
Laat dit minstens 1 week vooraf per mail weten.

Winterregeling

Regeling tijdens de feestdagen
Vanaf januari tot midden maart worden er naar jaarlijkse gewoonte enkel om de 2 weken pakketten voorzien. Deze pakketten bevatten dan overwegend bewaargroenten zodat het perfect mogelijk is om 2 weken te overbruggen. Bovendien geeft het me rust om te bekomen van een druk jaar en om nieuwe plannen uit te werken.

Regeling vanaf januari
Tijdens de winter zijn enkel pakketten geleverd worden in de ONEVEN weken:
Week 1: donderdag 4 januari 2018
Week 3: donderdag 18 januari 2018
Week 5: donderdag 1 februari 2018
Week 7: donderdag 15 februari 2018
Week 9: donderdag 1 maart 2018 – opgelet wegens de extreme weersomstandigheden worden deze pakketten verschoven naar Week 11: donderdag 15 maart !

De pakketnamen (mini, klein, groot) blijven behouden maar de inhoud en de waarde wijzigt.

De 3 groentepakketten worden:
– Mini pakket (6 a 7 groenten) : 12,00 euro
– Klein pakket( 8 a 9 groenten): 22,00 euro
– Groot pakket (10 a 11 groenten): 33,00 euro:

Ook de fruitpakketten wijzigen:
– Lokaal fruitpakket: 12,00 euro
– Gevarieerd fruitpakket: 17,00 euro

Vanaf 29 maart zijn er weer wekelijkse pakketten.